آش ترخینه دوغ یکی از آش های سنتی و خوشمزه ایرانی است که در شهرهای مختلف با روش های متافوتی طبخ می شود، برای مشاهده این آموزش آشپزی ایرونی در ادامه با ایرانی باشید همراه باشید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
بلغور گندم | ۵۰۰ گرم |
ماست ترش | ۱٫۵ کیلوگرم |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
پونه خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
زعفران | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | نصف قاشق چایخوری |
نمک | ۱ قاشق چایخوری |
ابتدا بغور گندم ها را داخل کاسه ای بزرگ می ریزیم و تا سطح روی آن ها آب می ریزیم و کنار می گذاریم تا به مدت ۷ ساعت و یا از شب تا صبح خیس بخورد و در این مدت چندین مرتبه آب آن را تعویض می کنیم.بلغور را داخل صافی می ریزیم و آبکش می کنیم.
سپس اجازه می دهیم تا آب اضافه آن خارج شود و بعد داخل قابلمه ای می ریزیم و رویحرارت کم قرار می دهیم. ماست را خوب هم می زنیم تا یکدست شود و به بلغور گندم اضافه می کنیم و حرارت را بسیار ملایم می کنیم.
در ادامه باید گه گاه مواد را هم می زنیم تا ته نگیرد. تقریبا ۱ ساعت بعد بلغور پخته شده است. هنگامی که مواد منسجم شد بلغور دیگر پخته شده است و زعفران دم کرده،پونه خشک،فلفل سیاه،زردچوبه و نمک را به مواد اضافه می کنیم.
حالا همگی مواد را مخلوط می کنیم تا خمیر بدست آمده طعم دار شود.قابلمه را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم تا ترخینه خنک شود.سپس به اندازه یک عدد پرتقال از مایه بر می داریم و با کف دو دست به آن حالت گرد می دهیم.
سپس با کف دو دست آن را کمی فشار می دهیم تا کمی تخت بشود. باقی خمیر را به همین صورت آماده می کنیم و داخل سینی آنها را می چینیم و سینی را در جای خشکی قرار می دهیم تا ترخینه ها کاملا خشک شوند وآن ها را برای آش ترخینه دوغ استفاده کنید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
ترخینه دوغ | ۳ عدد |
لوبیا چیتی | ۷۵ گرم |
نخود | ۷۵ گرم |
عدس | ۷۵ گرم |
کشک | ۱ لیوان |
سبزی آشی | ۵۰۰ گرم |
پیاز | ۳ عدد متوسط |
سیر | ۸ حبه |
نعناع خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به اندازه کافی |
زردچوبه و روغن | به اندازه کافی |
ابتدا حبوبات را به طور جداگانه داخل کاسه هایی می ریزیم و تا سطح روی آن ها آب می ریزیم و کنار می گذاریم تا به مدت ۷ ساعت و یا شب تا صبح خیس بخورند و در این مدت چندین مرتبه آب آن ها را تعویض می کنیم.
ترخینه ها را داخل کاسه ای قرار می دهیم و تا سطح روی آن ها آب می ریزیم و کنار می گذاریم تا به مدت ۲ ساعت خیس بخورند و نرم شوند.سپس قابلمه ای که برای پخت آش تدارک دیده ایم را روی شعله قرار می دهیم و نخود را در آبکش می ریزیم و می شوییم و بعد داخل قابلمه می ریزیم.
آب داخل کاسه ترخینه را بیرون می ریزیم و ترخینه ها را به نخود اضافه می کنیم و ۱ لیتر آب روی مواد می ریزیم و حرارت را ابتدا زیاد می کنیم تا آب جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم می کنیم تا نخودها بپزد. حدودا ۴۰ دقیقه بعد لوبیا چیتی ها را نیز داخل آبکش می ریزیم و می شوییم.
سپس به مواد اضافه می کنیم و ۱ لیتر دیگر آب جوش به مواد اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا مواد کاملا مغز پخت شوند. سپس سبزی آشی که شامل اسفناج،گشنیز،جعفری،تره است را پاک می کنیم و (می توانید از هر نوع سبزی معطر دیگری حتی خشک شده نیز استفاده کنید)
سپس می شوییم و داخل آبکش می گذاریم و بعد از اینکه آب اضافه آن ها خارج شد پارچه تمیزی را پهن می کنیم و روی آن سبزیها را می ریزیم تا خشک شوند و آنوقت سبزی ها را داخل خردکن می ریزیم و خرد شده تحویل می گیریم و یا روی تخته آشپزخانه در اندازه متوسط خرد می کنیم و کنار می گذاریم.
پیازها را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته آشپزخانه به صورت نگینی خرد می کنیم.تابه ای بزرگ را روی حرارت کم قرار می دهیم و روغن داخل آن می ریزیم و صبر می کنیم تا داغ شود و پیازها را داخل آن می ریزیم و ۱ الی ۲ دقیقه ای تفت می دهیم تا سبک شوند.
دیگر صبر می کنیم تا پیازها سرخ و طلایی شوند و در همین حین سیرها را نیز پوست می گیریم و می شوییم و با دستمال خشک می کنیم و روی تخته آشپزخانه خلالی خرد می کنیم.پیازها که سرخ شدند داخل بشقابی می ریزیم و سیرها را داخل تابه می ریزیم.
اگر روغن داخل تابه کم بود مجددا اضافه می کنیم.سیرها را کمی تفت می دهیم و اجازه میدهیم تا سرخ شوند و پیازهای سرخ شده را مجددا داخل تابه می ریزیم و با سیر مخلوط می کنیم و زردچوبه و کمی فلفل روی آن ها می پاشیم و تفت می دهیم.
سپس حرارت را خاموش می کنیم و تابه را کنار می گذاریم.حبوبات را لای دندان تست می کنیم اگر نیم پز شده بودند،عدس را داخل صافی می ریزیم و می شوییم و به حبوبات اضافه می کنیم. پس از گذشت ۱:۳۰ الی ۲ ساعت از زمان پخت حبوبات به احتمال قوی پخته شده اند.
حالا زمان آن است که سبزی را اضافه کنیم،کمی نمک به آش اضافه می کنیم و بعد سبزی خرد شده را می افزاییم و با مواد مخلوط می کنیم و ۱۰ دقیقه بعد نصف از مقدار پیازداغ و سیرداغ را به آش اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا ۳۰ دقیقه دیگر سبزی پخته شود.
در این مدت درب قابلمه را به هیچ عنوان نمی گذاریم.بعد از پخت سبزی آش کشک را به آش اضافه می کنیم و همگی مواد را خوب مخلوط می کنیم و ۱۰ دقیقه بعد آش که کاملا جاافتاد و به قوام رسید حرارت را خاموش می کنیم و صبر می کنیم تا آش از حرارت بیاافتد وداخل شیرجوش ۲ قاشق غذاخوری روغن می ریزیم.
سپس روی حرارت کم قرار می دهیم و نعناع را به آن اضافه می کنیم و تفت می دهیم و همین که روغن داشت داغ می شد از روی حرارت شیرجوش را بر می داریم و آش ترخینه را داخل کاسه می ریزیم و با نعناع داغ ،پیاز داغ و سیرداغ روی آن را تزئین می کنیم.نوش جان
منابع :