دونات یکی از معروف ترین انواع پیراشکی است که به عنوان یک میان وعده بین المللی در سراسر جهان شناخته می شود، برای مشاهده این آموزش شیرینی پزی در ادامه با وبلاگ ایرانی باشید همراه باشید.
مواد لازم دونات | |
آرد سفید | ۴ الی ۵ پیمانه |
شکر | نصف پیمانه |
تخم مرغ | ۲ عدد |
شیر | نصف پیمانه |
کره | ۸۰ گرم |
وانیل | نصف قاشق چایخوری |
نمک | ۱ پنس |
خمیر مایه فوری | ۲ قاشق سوپخوری |
آب ولرم | نصف پیمانه |
ابتدا خمیر مایه را به همراه آب ولرم و یک قاشق چایخوری شکر داخل یک ظرف مناسب می ریزیم و با هم مخلوط می کنیم، سپس روی درب ظرف را می بندیم و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در یک جای گرم قرار می دهیم تا روی خمیر مایه حباب بزند و عمل بیاید.
در ادامه کره را از یخچال خارج می کنیم تا نرم شود سپس به همراه شکر به خوبی هم می زنیم تا کاملا ترکیب شوند، در ادامه تخم مرغ و وانیل را هم اضافه می کنیم و یک دقیقه دیگر مواد را هم می زنیم تا کاملا مخلوط و یکدست شوند.
حالا خمیر مایع عمل آمده را به همراه شیر ولرم اضافه می کنیم. در ادامه آرد را دو مرتبه الک می کنیم و پس از مخلوط کردن با مقدار کمی نمک، ۴ پیمانه از آرد را کم کم به مواد اضافه می کنیم و با لیسک مخلوط می کنیم تا خمیر شکل بگیرد.
حالا خمیر را به یک سطح صاف منتقل می کنیم و کمی آرد روی سطح کار می پاشیم و شروع به ورز دادن خمیر می کنیم تا جایی که خمیر دیگر به دست نچسبد. حالا خمیر را بلند می کنیم و روی سطح کار می کوبیم، اینکار باید بین ۵۰ تا ۱۰۰ بار انجام دهیم.
هر چقدر بیشتر عمل کوبیدن خمیر به سطح کار را بیشتر انجام دهیم خمیر لطیف تری خواهیم داشت. در ادامه یک کاسه با حجم دو برابر خمیر را با روغن چرب می کنیم و خمیر را به کاسه منتقل می کنیم، سپس با کارد یک علامت به علاوه (+) روی خمیر می زنیم.
در این مرحله روی کاسه را با سلفون می پوشانیم و روی سلفون هم یک حوله می اندازیم و کاسه را در یک جای گرم قرار می دهیم تا خمیر استراحت کند. حدودا ۴۵ دقیقه تا یک ساعت بعد که به سراغ خمیر می رویم باید حجمش تقریبا دو برابر شده باشد.
حالا خمیر را از کاسه خارج می کنیم و روی سطح کار کمی ورز می دهیم تا هوای اضافی داخل خمیر خارج شود، سپس روی سطح میز کمی آرد پاشی می کنیم و خمیر را با وردنه روی سطح کار به صورت یکدست با قطر یک سانتی متر پهن می کنیم.
حالا روی خمیر پهن شده با قالب دونات قالب می زنیم و هر کدام از دونات های قالب زده را به صورت جداگانه روی یک تکه کاغذ روغنی چرب شده قرار می دهیم تا هنگام انتقال به روغن برای سرخ کردن شکل ظاهری دونات ها خراب نشود.
حالا مجددا روی دونات ها را با یک پارچه تمیز می پوشانیم تا خشک نشوند، سپس اجازه می دهیم در همین حالت حدود ۳۰ دقیقه استراحت کنند. پس از گذشت این زمان داخل یک ظرف گود به اندازه ای روغن می ریزیم که دونات ها هنگام سرخ شدن به صورت شناور باشند.
حالا ظرف حاوی روغن را روی حرارت بسیار ملایم قرار می دهیم تا روغن به طور کامل داغ شود، برای انداختن دونات ها در روغن کاغذ روغنی زیر دونات را می گیریم و به خود خمیر دست نمی زنیم. حالا با قاشق روی دونات های در حال سرخ شدن روغن داغ می ریزیم.
وقتی با قاشق از روغن داغ روی دونات ها بریزیم بهتر پف می کنند و به صورت یکدست طلایی می شوند. در آخر دونات ها را از روغن خارج می کنیم و روی دستمال حوله ای یا توری فلزی قرار می دهیم تا روغن اضافی شان خارج شود.
وقتی دونات ها کمی خنک شدند آنها را داخل ظرف مورد نظرمان می چینیم و به وسیله شکلات داغ، پودر پسته و یا هر چیز دیگری تزیین می کنیم. برای شکلاتی کردن دونات ها هم باید آنها را پس از سرد شدن داخل شکلات مایع قرار دهید.
برای شکلاتی کردن دونات کافیست که به سلیقه خود یک یا دو قاشق غذاخوری از آرد سفید را کم کنید و به جای آن پودر کاکائو اضافه کنید. برای شکلاتی کردن روی دونات هم می توانید از ترکیبات شکلاتی متنوعی استفاده کنید.
برای درست کردن روکش شکلاتی هم سه چهارم پیمانه پودر قند را به همراه دو قاشق غذاخوری پودر کاکائو، ۲ قاشق غذاخوری نوتلا و ۳ قاشق غذاخوری شیر ترکیب کنید و با برس روی دونات های خود بزنید، یا اینکه می توانید دونات ها را در شکلات ذوب شده بزنید.
برای طرز تهیه دونات ابتدا خمیر مایه را با یک قاشق از شکر،یک قاشق آرد و شیر ولرم در حد مخلوط شدن هم بزنید. درب ظرف رو بگذارید و به مدت ۱۵ دقیقه در جای گرمی بگذارید تا خمیر مایه ب عمل بیاید. بقیه شکر،وانیل،نمک،تخم مرغ،کره و خمیر مایه عمل آمده را با هم مخلوط کنید و در حد مخلوط شد با همزن دستی هم بزنید.
آرد را که از قبل ۴ بار الک کرده اید در سه مرحله به مواد اضافه کنید وخوب هم بزنید و وقتی شروع به سفت شدن شد با دست به مدت ۱۵ دقیقه ب خوبی ورز دهید سپس ۱۰۰ بار روی تخته کار خمیر را بکوبید تا خمیر یکدست و لطیفی بدست بیاید.
ظرف مناسب و عمیقی را انتخاب کنید و کمی کف و دیواره ظرف را چرب کنید، و خمیر را که به حالت یک چونه در آوردید در ظرف بگذارید و روی آن را یک برش به شکل + ایجاد کنید،درب ظرف را ببندید و بمدت یک ساعت در جای گرم و تاریک استراحت بدهید.
بعد از استراحت خمیر را به مدت یک دقیقه روی سطح کار ورز دهید تا پف کاذب خمیر گرفته شود. حالا کمی در روی سطح کار ارد بپاشید و خمیر را به قطر ۱/۵ سانتیمتر با وردنه کاملا صاف و پهن کنید ،«ضخامت نیاز هست پس نازکش نکنید»
سپس با قالب دونات،یا لیوان یا هر شی گردی میتوانید خمیر را قالب بزنید برای وسط دونات هم اگر قالب دونات ندارید میتوانید یا با درب بطری و یا با انتهای یک ماسوره این کار را انجام دهید و وسط خمیر را خالی کنید.
برای اینکه فرم کار از قالب خارج نشود خمیر دونات ها روی کاغذ روغنی که ب شکل مربع چیده اید قرار دهید و تا بتوانید بدون تماس دست در روغن سرخ کنید. سپس دونات ها را در یک سینی بچنید و روی آن را با پارچه ی تمیزی بپوشانید و به مدت ۲۰ دقیقه دوباره استراحت بدهید تا مجددا خمیر دونات حجیم شود.
خوب بعد از ۲۰ دقیقه متوجه میشوید که خمیر دو برابر شده است ،اگر خمیر از حالت دایره خارج شده کمی با دستتان به خمیر فرم بدهید، دونات را ظرف گودی که روغن در آن به مدت ۱۰ دقیقه داغ شده است بیاندازید، حدودا هر دونات ۳۰ تا ۴۰ ثانیه طول میکشد تا سرخ بشود
پس کاملا مراقب باشد تا دونات ها نسوزند.«با شعله کم» دونات ها را برگردانید تا طرف دیگرش هم سرخ شود. و در انتها دونات ها را روی دستمال بچینید تا روغن اضافه آن گرفته شود. شکلات تخته ای را روی بخار کتری به روش بنماری آب کنید. سپس دونات ها را یکی یکی در شکلات ها زده و روی سینی بگذارید.